"Ett ateljéhus är bättre i verkligheten än på bild"

 
  • Arkitekten Anna Chavepayre är mest nöjd över att det färdiga huset är ett levande hus.  Foto: Michel Bonvin

    Arkitekten Anna Chavepayre är mest nöjd över att det färdiga huset är ett levande hus. Foto: Michel Bonvin

  • Varje del av huset har flera funktioner.

    Varje del av huset har flera funktioner.

  • Landskapet blir en del av huset – och tvärtom.

    Landskapet blir en del av huset – och tvärtom.

  • Ateljéhuset är ännu inte helt färdigt, utan ska kompletteras med bland annat en till konstnärsateljé som ska kunna hyras ut.

    Ateljéhuset är ännu inte helt färdigt, utan ska kompletteras med bland annat en till konstnärsateljé som ska kunna hyras ut.

  • Birgitta Burling, Anna Chavepayre och beställare Staffan Burling tog emot priset på Arkitekturgalan. Foto: Jonas Malmström

    Birgitta Burling, Anna Chavepayre och beställare Staffan Burling tog emot priset på Arkitekturgalan. Foto: Jonas Malmström

Föregående
Nästa
 
I konkurrens med stora och omskrivna byggnader som Nya Nationalmuseum, 79&Park och Malmö Saluhall blev den småskaliga ateljébostaden i Hamra på Gotland årets vinnare av Kasper Salin-priset.
– Ett ateljéhus kan mycket mer än ett vanligt hus. Ett ateljéhus är bättre i verkligheten än på bild, säger arkitekten Anna Chavepayre, Collectif encore.


Ateljéhuset fungerar som bostad, arbetsplats och utställningsyta.
Huset anpassar sig efter årstiderna: på sommaren blir hela tomten hus och på vintern krymper huset till ett rum och kök. Huset kan fungera som en privat eller publik byggnad beroende på tillfälle.

– Ett ateljéhus kan mycket mer än ett vanligt hus. Ett ateljéhus är bättre i verkligheten än på bild. Det är möjligheternas arkitektur som gör livet vackrare än arkitekturen, säger arkitekten Anna Chavepayre, Collectif encore.

På Arkitekturgalan tog hon och beställarna Birgitta Burling och Staffan Burling emot Kasper Salin-priset.
– Kasper Salin priset är det största priset av alla. Varför är det störst? Jo, för att det kanske är det enda arkitekturpriset i världen som inte är sponsrat och styrt av marknaden.

Huvudbyggnaden kan användas både inifrån och utifrån beroende på väder och tillfälle. Till exempel om det är uppträdande eller dans i trädgården kan besökarna gå på toaletten utan att gå via huset. På så vis är toaletten både privat och publik. Köket kan öppnas upp så att det blir en köksö mellan inne och ute. Duschen blir en utedusch när man öppnar dörren.

– Varje rum och del av huset kan mer än bara en sak. Groventrén fungerar som ateljé, tvättstuga, duschrum och gäststuga. Trappan är ett badrum, bibliotek och ett kontor, säger Anna Chavepayre.

Men ateljéhuset i Hamra är ännu inte färdigt.
– Mitt kontor heter encore och det betyder mer och en gång till men framför allt pågående. Det är en arkitektur som skriver in sig i ett förlopp som redan har börjat och som ges möjlighet att fortsätta att utvecklas. Vi gör hus som aldrig blir färdiga.

Ateljéhuset ska kompletteras med en till konstnärsateljé som ska kunna hyras ut, en dansbana/utställningsyta och ett rullande utkikstorn. Varje enhet ska kunna användas separat eller tillsammans.

Juryn hyllar bland annat samarbetet mellan beställare, byggare och arkitekt. Anna  Chavepayre har tidigare arbetat med beställaren Birgitta Burling, när de båda jobbade som lärare på KTH.

– Birgittas och Staffans program till huset var inte ett program i vanlig bemärkelse. Det var ett program som bad om möjligheter. Möjligheten att bada i solen, med utsikt över kossor, vardagsrum och öppna spisen, på en upphöjdplats så att man kan se utan att synas.

Grunden är platsgjuten och ointagligt för möss, vilket var ett programkrav. Detaljplanen tillät inte hus på pelare så man valde att bygga en mussäker sockel med lutande plan. Huset är uppvärmt med bergvärme och betongens tröghet fungerar bra både för att behålla värmen under vintern och svalka huset på sommaren.

Enligt detaljplanen skulle huset ligga i markplan byggas som 1½ plans villa med ytterväggar i ljusputs. Husets väggar är byggda i leca-block. Takkonstruktionen är i trä. Genom att skära av toppen förvandlas taket till en terrass.

– Hulehällar betyder hål och hällar. På samma gång som landskapet blir en del av huset är huset en del av landskapet. Den är en sten bland andra stenar. Den påminner om stenen man lekte på när man var liten. Stenen som var så hög att man inte fick klättra upp på den, och som när man väl kom upp bjöd på en häpnadsväckande utsikt.

Hon fortsätter:

– Problemet är också det fina med det här huset. Vanligtvis är det bara arkitekten som har verklig insikt i husets helhet. Men här var både beställaren Birgitta Burling och byggaren Allan Wahlby medvetna om att ändra en sak ändrar allt. Man kan säga att de såg huset som ett konstverk.

Juryns för Kasper-Salin hyllar ateljéhuset och deras motivering lyder:

”En liten byggnad med säregen gestalt svarar med stor inlevelse på beställarens specifika önskningar. Resultatet är ett sinnrikt hus som genom stor variation av användningsmöjligheter, såväl privata som mer offentliga, är betydligt större än sina kvadratmeter. Som en experimentlåda innehåller huset oväntade lösningar och upplevelser, framdrivna ur en utforskande process. Ett sällsynt engagerat samarbete mellan arkitekt, byggherre och byggare har resulterat i en, från detalj till helhet, skickligt genomförd byggnad fylld av arkitektoniska kvaliteter.”

Efter tillkännagivandet har juryns val av Kasper Salin-vinnaren mötts av en del kritik, bland annat eftersom priset gått till en mindre privatbostad.

– Diskussionen runt priset visar på ett allvarligt problem i vårt samhälle. Bilden tas för verklighet. Vi glömmer bort vad arkitekturen verkligen kan göra: sätta oss på plats, kontrollera oss och bestämma själva luften vi andas. Tack vare pris-diskussionen inser jag att jag måste ta mig tid att ge mig in i debatten. Jag måste göra ett verkligt arkitektuppror, säger Anna Chavepayre.



Kasper Salin-priset:
Sveriges Arkitekter delar varje år ut Kasper Salin-priset till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet.
Priset instiftades 1962 på grundval av en vilande donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin (1856-1919). 
Juryn för Kasper Salin-priset 2018 bestod av:  arkitekt SIR/MSA SAR/MSA Thomas Sandell (ordförande), arkitekt SAR/MSA Ewa Westermark, arkitekt SAR/MSA Johan Oscarson, arkitekt NAL Beate Holmebakk. Jurysekreterare är arkitekt SAR/MSA Tove Dumon Wallsten.

Juryns vinnarmotivering:
"En liten byggnad med säregen gestalt svarar med stor inlevelse på beställarens specifika önskningar. Resultatet är ett sinnrikt hus som genom stor variation av användningsmöjligheter, såväl privata som mer offentliga, är betydligt större än sina kvadratmeter. Som en experimentlåda innehåller huset oväntade lösningar och upplevelser, framdrivna ur en utforskande process. Ett sällsynt engagerat samarbete mellan arkitekt, byggherre och byggare har resulterat i en, från detalj till helhet, skickligt genomförd byggnad fylld av arkitektoniska kvaliteter."

Ansvarig arkitekt: Anna Chavepayre, Collectif encore
Beställare: Birgitta och Staffan Burling
Byggnadsentreprenör: Allan Wahlby
 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

ByggFakta Sverige, etablerad 1989, vänder sig till personer som har ett professionellt intresse av byggmarknaden, dess företag, trender, produkter och tjänster.

Läs mer