Hållbarhet i fokus hos Länsförsäkringar

 
  • Länsförsäkringar Västerbotten, Umeå. Foto: Hundven-Clements Photography.

    Länsförsäkringar Västerbotten, Umeå. Foto: Hundven-Clements Photography.

  • Välkomnande i bottenplanet. Foto: Hundven-Clements Photography.

    Välkomnande i bottenplanet. Foto: Hundven-Clements Photography.

  • Byggnaden blir ett nytt landmärke i centrala Umeå. Foto: Hundven-Clements Photography.

    Byggnaden blir ett nytt landmärke i centrala Umeå. Foto: Hundven-Clements Photography.

Föregående
Nästa
 
Omkring 250 medarbetare har nu tagit plats i Länsförsäkringar Västerbottens nya huvudkontor i Umeå. Byggnaden, ritad av LINK arkitektur, blir ett nytt landmärke mitt i staden.

I nära samarbete har LINK arkitektur och Länsförsäkringar Västerbotten utvecklat en ny kontorsbyggnad med höga hållbarhetsmål i centrala Umeå. Ett växande antal medarbetare och kunder krävde nya kontorsmiljöer för att kunna möta morgondagens krav på flexibilitet, lättillgänglighet och personliga kundmöten. Kontorshuset ligger längs Rådhusesplanaden, stadens paradgata, som är klassad som en kulturmiljö av riksintresse. Detta har ställt höga krav på byggnadens arkitektoniska kvalitet, såväl utvändigt som invändigt.

– Västerbotten med dess olika landskapskaraktärer har inspirerat våra val av material och kulörer. På temat ”från kust till fjäll” har vi skapat en flexibel och tidlös byggnad som ska hålla många år framöver, säger Klara Brunnström, uppdragsansvarig arkitekt på LINK arkitektur.

Gedigna material med lokal anknytning har använts genom hela projektet. Trä, sten, stål och glas i kombination med varma naturnära kulörer, ska ge ett flexibelt och slitstarkt kontorshus som kan åldras med värdighet.

LINK arkitektur har varit involverade i hela processen, från tidiga skisser och detaljplanearbete av hela det berörda kvarteret, till slutgiltig utformning av såväl byggnad som inredning. Stor vikt har lagts vid att skapa ett kontorshus som förmedlar Länsförsäkringars företagsidentitet, med närhet, engagemang och enkelhet som starka värdeord.

Det nya kontorshuset kommer att miljöcertifieras enligt kraven för BREEAM Excellent.


FAKTA: LÄNSFÖRSÄKRINGAR VÄSTERBOTTEN, UMEÅ
Byggherre: Länsförsäkringar Västerbotten
Arkitekt/inredningsarkitekt: LINK arkitektur
Status: Invigning januari 2018
Projektstorlek: 9500 kvm, 7 våningsplan
Totalentreprenad: Skanska
Hållbarhet: BREEAM-certifiering, nivå Excellent
Byggkostnad: Ca 250 miljoner SEK


Jenny Marcuson Fors

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

ByggFakta Sverige, etablerad 1989, vänder sig till personer som har ett professionellt intresse av byggmarknaden, dess företag, trender, produkter och tjänster.

Läs mer